WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1764]

Kotlety mielone ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety mielone z mięsa wieprzowego mieszanego z dodatkiem bułek namoczonych w mleku, cebuli i szczypiorku.

Kotlety mielone ze szczypiorkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kotlety mielone ze szczypiorkiem

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego mieszanego (łopatka, szynka, karkówka)
  • 1 cebula
  • szczypiorek
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone ze szczypiorkiem

ETAP 1:

Mięso wieprzowe zmielić razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę zalać ok. 0,5- 3/4 szklanki mleka i pozostawić na kilkanaście minut.

Następnie odcisnąć i dodać do mięsa. Do mięsa wbić jajka. Wsypać ok. 2 płaskie łyżeczki soli, większą szczyptę pieprzu czarnego i szczyptę pieprzu ziołowego.

Szczypiorek drobno posiekać i dodać do mięsa. Wszystko wymieszać ręką na jednolitą masę mięsną.

Z masy formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju lub smalcu.

Usmażone kotlety przekładać do naczynia żaroodpornego.

Kotlety mielone ze szczypiorkiem
Kotlety mielone po upieczeniu i wystudzeniu w naczyniu żaroodpornym
Kotlety mielone ze szczypiorkiem
Kotlet mielony po pokrojeniu na kawałki tak wygląda w środku