Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kotlety w sezamie pod warzywno-serową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety drobiowe w sezamowej panierce, zapieczone pod pierzynką z papryki, cebulki, pieczarek i sera żółtego.

Kotlety w sezamie pod warzywno-serową pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety w sezamie pod warzywno-serową pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Kotlety w sezamie pod warzywno-serową pierzynką

ETAP 1:

Kotlety w sezamie pod warzywno-serową pierzynką
Kotlety obtaczamy w sezamowej panierce i smażymy

Piersi opłukujemy, osuszamy, wycinamy błonki. Każdą pierś kroimy na 2 części i rozbijamy je tłuczkiem. Filety oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Kotlety panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku, sezamie połączonym z bułką tartą. Kotlety smażymy z obu stron na oleju.

ETAP 2:

Kotlety w sezamie pod warzywno-serową pierzynką
Na każdym kotlecie układamy pieczarki, paprykę i cebulę

Paprykę kroimy w paseczki, cebulę i oczyszczone i umyte pieczarki w kostkę.
Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, dodajemy pieczarki. Gdy z pieczarek odparuje woda, dodajemy sól, pieprz, paprykę. Smażymy jeszcze chwilę.

Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie układamy porcję pieczarek z cebulą i papryką.

ETAP 3:

Kotlety w sezamie pod warzywno-serową pierzynką
Na wierzch wykładamy ser. Kotlety pieczemy w piekarniku.

Kotlety posypujemy startym serem (lub układamy po plasterku sera). Kotlety zapiekamy w 180 st. C przez 15 min.