Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne mięso, które świetnie sprawdzi się i jako ciepłe danie (np. na świąteczny obiad), jak i jako domowa wędlina.

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową

Składniki:

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową

 

  • kawałek schabu ważący ok. 0,8 kg
  • kilka dużych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/3 - 1/2 małego pęczka natki pietruszki
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka + 1 czubata łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową

ETAP 1:

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową
Pieczarki pokrojone w kostkę smażymy z cebulą na maśle

Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Pieczarki z cebulą smażymy na łyżce masła, aż z grzybów całkowicie odparuje woda. Dodajemy sól i pieprz.

Przygotowujemy pastę ziołowo - czosnkową: czosnek, natkę i szczypiorek siekamy drobno, łączymy z miękkim masłem, solą i pieprzem, mieszamy.

ETAP 2:

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową
Schab nacieramy przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem

Schab nacieramy z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. Ja użyłam po 1 płaskiej łyżce soli, pieprzu i majeranku.

ETAP 3:

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową
W schabie wykonujemy 3 nacięcia i wkładamy w nie dodatki

W mięsie wykonujemy 3 podłużne nacięcia, wkładamy w nie dodatki: w środkowe nacięcie pastę ziołowo - czosnkową, a w dwa boczne pieczarki.

ETAP 4:

Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkową
Mięso obwiązujemy ciasno nitką, odkładamy do lodówki, następnego dniawkładamy do rękawa do pieczenia

Schab dość ciasno obwiązujemy nicią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia schab wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 175 st. C przez ok. 50 - 60 minut.

Schab naklepiej kroić po przestudzeniu. Ja podgrzewałam potem mięso w bulionie i podałam je z sosem pieczarkowym.