Sposób przygotowania:
Schab z pieczarkami i pastą ziołowo-czosnkowąETAP 1:
Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki z cebulą smażymy na łyżce masła, aż z grzybów całkowicie odparuje woda. Dodajemy sól i pieprz.
Przygotowujemy pastę ziołowo - czosnkową: czosnek, natkę i szczypiorek siekamy drobno, łączymy z miękkim masłem, solą i pieprzem, mieszamy.
ETAP 2:
Schab nacieramy z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. Ja użyłam po 1 płaskiej łyżce soli, pieprzu i majeranku.
ETAP 3:
W mięsie wykonujemy 3 podłużne nacięcia, wkładamy w nie dodatki: w środkowe nacięcie pastę ziołowo - czosnkową, a w dwa boczne pieczarki.
ETAP 4:
Schab dość ciasno obwiązujemy nicią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia schab wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w 175 st. C przez ok. 50 - 60 minut.
Schab naklepiej kroić po przestudzeniu. Ja podgrzewałam potem mięso w bulionie i podałam je z sosem pieczarkowym.