migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pulpety w sosie szczawiowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpeciki znowu u nas zagościły. Tym razem w kwaśnym sosie szczawiowym. Do sosu można dodać więcej lub nieco mniej szczawiu niż podałam wszystko zależy od tego jak kwaśny sos lubimy. Moja wersja jest taka pośrednia.

Pulpety w sosie szczawiowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety w sosie szczawiowym

 

  • 500 g mielonej łopatki
  • 2 garście szczawiu
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 2 listki laurowe
  • pół bułki kajzerki namoczonej w mleku
  • sól,pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie szczawiowym
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić.

Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować.

Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw.

Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.
Pulpety w sosie szczawiowym
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić.
Pulpety w sosie szczawiowym
Umyte i osczone liście szczawiu drobno posiekać.
Pulpety w sosie szczawiowym
Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor.
Pulpety w sosie szczawiowym
Dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.