Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie szczawiowym
Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę oraz sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić.
Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować.
Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw.
Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.
Do niedużego garnka wlać wodę, dodać listki laurowe i zagotować.
Z mięsnej masy uformować małe kulki i wrzucać na wrzątek. Gotować aż mięsko zmieni kolor. W międzyczasie posiekać drobno szczaw. Gdy pulpeciki zmienią kolor dodać szczaw.
Całość gotować ok 10 minut. Następnie dodać śmietankę oraz mąkę rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe pulpety podałam z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.