Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Kiełbasę oraz opłukanego pora pokroić w pół plastry, obrane pieczarki w plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, przesmażyć kiełbasę, dodać pora a gdy straci jędrność dołożyć pieczarki.
Smażyć do odparowania płynu, doprawić ziołami ojca Mateusza, solą i pieprzem.
Zawartość patelni wymieszać z makaronem.
Jajka połączyć ze śmietaną oraz serem żółtym, wlać do makaronu, dokładnie wymieszać.
Składniki zapiekanki wyłożyć do blaszki/naczynia żaroodpornego.
Umyte pomidory oraz odsączoną mozzarellę pokroić w plastry.
Na wieprzu zapiekanki układać na przemian pomidora i mozzarellę, oprószyć suszoną bazylią.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Kiełbasę oraz opłukanego pora pokroić w pół plastry, obrane pieczarki w plastry.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, przesmażyć kiełbasę, dodać pora a gdy straci jędrność dołożyć pieczarki.
Smażyć do odparowania płynu, doprawić ziołami ojca Mateusza, solą i pieprzem.
Zawartość patelni wymieszać z makaronem.
Jajka połączyć ze śmietaną oraz serem żółtym, wlać do makaronu, dokładnie wymieszać.
Składniki zapiekanki wyłożyć do blaszki/naczynia żaroodpornego.
Umyte pomidory oraz odsączoną mozzarellę pokroić w plastry.
Na wieprzu zapiekanki układać na przemian pomidora i mozzarellę, oprószyć suszoną bazylią.
Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.