Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tani, pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Zapiekankę może podać samą z ulubionym sosem czy sałatką ze świeżych warzyw.

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą

 

  • 300g makaronu penne
  • 300g pieczarek
  • 3 kiełbasy śląskie
  • 1 por-biała cześć
  • 2 łyżki ziół ojca Mateusza
  • sól , pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany 18%
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • suszona bazylia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z pomidorami i mozzarellą
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.

Kiełbasę oraz opłukanego pora pokroić w pół plastry, obrane pieczarki w plastry.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, przesmażyć kiełbasę, dodać pora a gdy straci jędrność dołożyć pieczarki.

Smażyć do odparowania płynu, doprawić ziołami ojca Mateusza, solą i pieprzem.

Zawartość patelni wymieszać z makaronem.

Jajka połączyć ze śmietaną oraz serem żółtym, wlać do makaronu, dokładnie wymieszać.

Składniki zapiekanki wyłożyć do blaszki/naczynia żaroodpornego.

Umyte pomidory oraz odsączoną mozzarellę pokroić w plastry.

Na wieprzu zapiekanki układać na przemian pomidora i mozzarellę, oprószyć suszoną bazylią.

Zapiekać 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.