kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wieprzowina curry z kokosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wyrazista pasta curry, słodkawe bataty i mięciutkie mięso skąpane w kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla osób dbających o dietę.

Wieprzowina curry z kokosem

Składniki:

Wieprzowina curry z kokosem

podstawowe

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 500g batatów
  • 2 papryki czerwone
  • Kolendra lub natka pietruszki
  • Czerwona pasta curry około 1 łyżeczki
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Puszka mleka kokosowego
  • Sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Wieprzowina curry z kokosem
W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty.

Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Serwujemy z posiekana kolendra lub natka pietruszki.