Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Pulpety wołowe po toskańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pulpety wołowe zapiekane w sosie pomidorowym z bazylią i parmezanem, i oczywiście ze sporą ilością czosnku:)

Pulpety wołowe po toskańsku

Składniki:

Pulpety wołowe po toskańsku

 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula dymka
  • 1 jajko
  • 100 ml bulionu
  • pęczek posiekanej bazylii
  • parmezan
  • 4 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pulpety wołowe po toskańsku
Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego cztery posiekane ząbki czosnku, łyżkę posiekanej bazylii, jedno jajko, bulion i podsmażoną na oliwie dymkę.

Całość dopraw solą oraz pieprzem i delikatnie połącz, z tak powstałej masy formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i układaj je ciasno na patelni lub brytfannie.

Gotowe pulpety zalej passatą pomidorową, posyp liśćmi bazylii i tartym parmezanem po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180stop i zapiekaj przez 30min.