SUPERPRZEPIS

Pasztet z cukinii i kurek

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pasztet z cukinii i kurek Więcej zdjęć (2)

Pasztet przepyszny, pachnący grzybami i ziołami, idealny dodatek do pieczywa zamiast wędliny, ale sam też dobrze smakuje.

Składniki:

Pasztet z cukinii i kurek

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i kurek

ETAP 1:

Pasztet z cukinii i kurek
Cukinię przy odmierzaniu ugniatać w szklance.

Cukinie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami po lekkim ubiciu w szklance odmierzyć 3 takie szklanki, cukinie przełożyć do miski i dodać startą marchew.

ETAP 2:

Pasztet z cukinii i kurek
Grzybów nie siekamy za drobno mają być wyczuwalne.

Kurki oczyścić i posiekać ( nie za drobno) na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz kurki po podsmażeniu dodać do cukinii.

ETAP 3:

Pasztet z cukinii i kurek
Masę pasztetową ewentualnie doprawić pod swój smak.

Ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i w całości dodać do miski, następnie wbić jajka, wlać olej i dodać wszystkie przyprawy razem z drobno posiekanym czosnkiem i pietruszką, wymieszać. Na koniec do masy pasztetowej wsypać bułkę tartą i płatki owsiane, dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Pasztet z cukinii i kurek
Wyrównać wierzch masy i upiec na złoty kolor

Formę do wypieku keksa 30 cm długości wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ją masą pasztetową.

Piec w temp. 200st około 60-70 minut, wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.