iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pulpety z cukinią w sosie cukiniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kumulacja cukinii w jednym daniu, ale to zdrowa i smaczna kumulacja do pulpetów idealnie pasuje dodatek ryżu.

Pulpety z cukinią w sosie cukiniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pulpety z cukinią w sosie cukiniowym

pulpety:

  • 50 dag mięsa mielonego ( u mnie z szynki wieprzowej)
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • zielona pietruszka
  • przyprawy
  • ewentualnie kasza manna

sos:

  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 mała cukinia
  • 2 marchewki małe lub 1 większa
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • przyprawy
  • zielona pietruszka

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pulpety z cukinią w sosie cukiniowym
Cukinię zatrzeć na tarce z grubymi oczkami, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do mięsa mielonego, bułkę namoczyć, a po odciśnięciu dołożyć do mięsa, następnie wbić całe jajko. Czosnek drobno posiekać i razem 2 łyżkami posiekanej zielonej pietruszki dodać do miski na koniec wsypać przyprawy sól, pieprz do smaku i dokładnie wymieszać, gdyby masa mięsna okazała się za luźna dodać 1-2 łyżki kaszy manny. Z masy mięsnej uformować małe pulpety i obtoczyć je w mące.

Bulion wlać do płaskiego garnka, dodać marchew pokrojoną w cienkie plasterki, zagotować i na gotujący się bulion włożyć pulpety, jeden obok drugiego. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i pod przykryciem gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy cukinię pokrojoną w plasterki, wlewamy śmietanę i gotujemy kolejne kilka minut ( mąka z pulpetów zagęści sos), doprawiamy do smaku i przed podaniem posypujemy zieloną pietruszką.
Pulpety z cukinią w sosie cukiniowym