Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskPrzygotowanie mięsa
Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy niepotrzebne błonki itp.
Obsypujemy przyprawami (sól,pieprz i przyprawa do kurczaka) Dokładnie mieszamy całość żeby każde mięsko było w przyprawach.
Przygotowanie szpinaku:
Szpinak dokładnie myjemy pod bieżącą wodą,osuszamy i odrywamy ogonki.
Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy posiekany drobno czosnek,chwilką dusimy.
Następnie dodajemy szpinaki posiekane drobno suszone pomidory.Na końcu dodajemy serek ziołowy i odrobinę soli,dokładnie mieszamy i dusimy około 3 min.
Końcowy etap:
Ciasto francuskie rozkładamy i układamy na środku piersi z kurczaka na całej długości ,na nie nakładamy przygotowany szpinak.
Ciasto francuskie które zostało po bokach nacinamy w paski i zakładamy po paseczku na mięso,raz pasek z prawej strony ,raz pasek z lewej strony mięsa.
Całość smarujemy białkiem i posypujemy parmezanem ( można użyć innego dowolnego sera)
Pieczmy w 210 stopniach aż całość ładnie się zarumieni ( u mnie około 35 min)
Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z duszonym groszkiem z marchewką.