SUPERPRZEPIS

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francusk

  • pysiek
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francusk

Dość szybki sposób na troszkę inne podanie piersi z kurczaka. Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane a efekt końcowy naprawdę bardzo smaczny.

Składniki:

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francusk

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 garście szpinaku świeżego
  • 4-5 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki serka ziołowego typu almette
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • sól i pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • białko do posmarowania
  • tarty parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francusk

Przygotowanie mięsa

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francusk

Piersi myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy niepotrzebne błonki itp.

Obsypujemy przyprawami (sól,pieprz i przyprawa do kurczaka) Dokładnie mieszamy całość żeby każde mięsko było w przyprawach.

Przygotowanie szpinaku:

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francusk

Szpinak dokładnie myjemy pod bieżącą wodą,osuszamy i odrywamy ogonki.

Na patelni rozgrzewamy masło i dajemy posiekany drobno czosnek,chwilką dusimy.

Następnie dodajemy szpinaki posiekane drobno suszone pomidory.Na końcu dodajemy serek ziołowy i odrobinę soli,dokładnie mieszamy i dusimy około 3 min.

Końcowy etap:

Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francusk

Ciasto francuskie rozkładamy i układamy na środku piersi z kurczaka na całej długości ,na nie nakładamy przygotowany szpinak.

Ciasto francuskie które zostało po bokach nacinamy w paski i zakładamy po paseczku na mięso,raz pasek z prawej strony ,raz pasek z lewej strony mięsa.

Całość smarujemy białkiem i posypujemy parmezanem ( można użyć innego dowolnego sera)
Pieczmy w 210 stopniach aż całość ładnie się zarumieni ( u mnie około 35 min)

Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z duszonym groszkiem z marchewką.


Tagi:

danie mięso