oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Pulpety z mięsa gotowanego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z sosami, jarzynami gotowanymi lub surówkami

Pulpety z mięsa gotowanego

Składniki:

Pulpety z mięsa gotowanego

 

  • 25 dag włoszczyzny bez kapusty
  • 40 dag cielęcina bez kości
  • 10 dag bułki czerstwej
  • 3/5 szklanki mleka
  • 2 szt jaja
  • 3 szt białek
  • majeranek
  • sól
  • 1 łyżka mąka
  • 1 łyżka posiekana zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Pulpety z mięsa gotowanego
Mięso opłukać zalać gorącą wodą, zagotować, dodać włoszczyznę oczyszczoną i opłukaną, ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Wywar odcedzić, zużyć do gotowania pulpetów. Mięso ostudzić, pokrajać, przepuścić przez maszynkę z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Dodać jajo lub ubitą pianę z białka, doprawić do smaku solą i majerankiem, wyrobić starannie masę. W rękach zwilżonych zimną wodą formować małe pulpety, otoczyć w mące, wrzucać do gotującego się wywaru, gotować około 20 minut.