gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pulpety z papryką z sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pulpety wieprzowe z zieloną papryką podane z sosem pomidorowym. Fajna propozycja na obiad. Polecam przepis.

Pulpety z papryką z sosie pomidorowym

Składniki:

Pulpety z papryką z sosie pomidorowym

Pulpety

  • 1 kg mięsa wieprzowego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • tłuszcz do smażenia.

Sos

Sposób przygotowania:

Pulpety z papryką z sosie pomidorowym
Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Paprykę zieloną i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i mieszamy składniki.

Formujemy kuleczki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Pomidory kroimy na ćwiartki i pozbywamy się twardych części.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucam pomidory, dusimy je około 30 minut. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy również zioła i przyprawy.

Dusimy jeszcze ok 30 minut aż woda odparuje. Sos lekko miksujemy blenderem. Do sosu dodajemy pulpety i chwilkę dusimy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)

Tagi:

sos obiad mięso