Sposób przygotowania:
Pulpety w sosie pomidorowym 9
W pierwszej kolejności przygotowujemy mięso: do naczynia dajemy mięso, wbijamy jajko, dodajemy obie mąki, zmiażdżony lub pokrojony czosnek i przyprawy(pierz, sól, zioła). Osobno na patelni smażymy cebulkę na złoty kolor po czym dodajemy ją do mięsa. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie z tak przygotowanego mięsa formujemy ręką kulki (wielkość według upodobania-ale nie za duże żeby się dobrze całe ugotowały), obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy ok. 10-15 minut. W tym momencie zabieramy się za przygotowanie sosu pomidorowego: w garnku gotujemy ok. 3 szklanki wody, dodajemy do tego kostkę rosołową, marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka, czosnek kroimy i dodajemy do garnka, połowę cebuli podsmażamy nad palnikiem i dodajemy do garnka. Gotujemy wszystko ok 15 minut po czym dodajemy zacierkę składającą się z 1 łyżki mąki, 2 łyżek śmietany i 2 łyżek przecieru pomidorowego i kilku łyżek przygotowywanej przez nas gorącej bazy pod sos( po to żeby śmietana podczas dodawania się nie ścięła i nie zrobiły się grudki). Sos doprawiamy do smaku. Jeżeli sos jest za rzadki należy go chwilę pogotować, żeby odparować nadmiar wody.