zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Pulpety z sosem na razowych wstążkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczne pulpety z sosem pomidorowym, podane na razowych wstążkach, świetny pomysł na obiad.

Pulpety z sosem na razowych wstążkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpety z sosem na razowych wstążkach

 

  • Makaron wstążki z pełnego przemiału
  • Mięso mielone z indyka ( 50-60 dag)
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Sól prowansalska
  • Pieprz czarny mielony
  • szczypta czubrycy czerwonej
  • 2 jajka
  • Skrobia kukurydziana (1-2 łyżki) + 2 łyżki do sosu
  • Koncentrat pomidorowy ( 2-3 łyżki)
  • Łyżka mielonej włoszczyzny
  • sól
  • Kubek śmietany ( 200 ml)

 

Sposób przygotowania:

Pulpety z sosem na razowych wstążkach
Mięso przekładam do miski, wbijam 2 jajka i dodaję przyprawy, wyrabiam masę ręką, jeśli jest zbyt luźna dodaję skrobię kukurydzianą.

W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem suszonej mielonej włoszczyzny i solą ( wg gustu) Lepiej solić mniej, a przyprawić sos na końcu. Z masy mięsnej formuję pulpeciki i przekładam łyżką na wrzątek, gotuję na małym gazie 15 -20 minut od zagotowania.

Kiedy pulpety się gotują wstawiam wodę na makaron, gotuję go wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzam i wykładam na talerze.

Ugotowane pulpety wyciągam, dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie i zagęszczam sos skrobią wymieszaną ze śmietaną. Jeśli jest potrzeba doprawiam solą i pieprzem mielonym.

Na makaron wykładam pulpety , całość polewam sosem.
Pulpety z sosem na razowych wstążkach
Mięso przekładam do miski, wbijam 2 jajka i dodaję przyprawy, wyrabiam masę ręką, jeśli jest zbyt luźna dodaję skrobię kukurydzianą.
Pulpety z sosem na razowych wstążkach
Z masy mięsnej formuję pulpeciki i przekładam łyżką na wrzątek, gotuje na małym gazie 15 -20 minut od zagotowania.
Pulpety z sosem na razowych wstążkach
Ugotowane pulpety wyciągam, dodaję koncentrat pomidorowy,
Pulpety z sosem na razowych wstążkach
mieszam dokładnie i zagęszczam sos skrobią wymieszaną ze śmietaną.