Sposób przygotowania:
Pulpety z zapiekane w warzywach
Mięso mielone najlepiej samemu przekładamy do miski. Cebulę białą obieramy i ścieramy do mięsa na tarce warzywnej. Czosnek ok 2 ząbki obieramy i także ścieramy. Wbijamy jajko. Jedną małą bułeczkę lub pół większej moczymy w odzie. Odciskamy i dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy bułkę tartą. doprawiamy sola i pieprzem - mieszamy masę. Po porządnym urobieniu wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy na nim włoszczyznę. Po ok 5 min smażenia zalewamy bulionem. Z mięsa formujemy pulpety układamy je w naczyniu żaroodpornym zalewamy włoszczyzną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 30-40 min w 200 stopniach ok 20 min potem zmniejszamy do 180 .