Nika53

Nika53

Starszy Kucharz
[Przepisów: 66]

Książka Kucharska: Smaczne przetwory domowe

Purée z moreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis z książki Artura Jabłońskiego Smaczne Przetwory Domowe

Purée z moreli

Składniki:

Purée z moreli

 

  • 1 kilogram moreli,
  • 250 g cukru,
  • szklanka wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Purée z moreli
Purée przygotowujemy z dojrzałych moreli. Owoce rozdzielamy na połówki, następnie usuwamy pestki i morele myjemy pod bieżącą wodą. Gotujemy przez 10 minut w garnku z lekko wrzącą wodą, którą następnie odcedzamy, a owoce przecieramy. Do przetartej masy dodajemy cukier i gotujemy purée. Gotowe purée roz- lewamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 10 mi- nut.

Tagi:

pure