Sposób przygotowania:
Puree selerowo – ziemniaczane :.
Obrać i umyć ziemniaki, seler i jabłko. Pokroić w kawałki wielkości ćwiartki ziemniaka. Zalać wodą , osolić . Ugotować do miękkości. Odcedzić .
Utłuc jak na normalne puree z dodatkiem masła i śmietanki .
Postawić garnek na małym gazie i mieszając ogrzewać by lekko odparowało.
Natkę umyć - osuszyć i pokroić ( same listki). Wymieszać natkę z puree.
Podawać do pieczonej wieprzowiny ( do innych dań też można ale mnie najbardziej sprawdza sie w tym zestawieniu).
* Zostało mi pieczeni wieprzowej z marchewką i tymiankiem z wczoraj - z tym , że samego mięsa w odrobinie sosu , bez marchewki. Podgrzałam podlewając kilkoma łyżkami śmietanki i dodając masła. A że nie było marchewki to mogłam zrobić do niej kremowe puree z dodatkiem selera i jabłka.
Zamiast surówki podałam cieniutkie plasterki jabłka.