WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Puree z dyni na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pure zrobione z pieczonej dyni ze skórę obieranej po upieczeniu, z dodatkiem cukru waniliowego i cynamonu.

Puree z dyni na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree z dyni na słodko

 

Sposób przygotowania:

Puree z dyni na słodko

ETAP 1:

Dynię umyć i podzielić na kawałki. Wydrążyć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynie skropić olejem i oprószyć lekko solą, cukrem waniliowym i cynamonem. Blachę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopni do miękkości.

Upieczoną dynię wyjąć, przestudzić i obrać ze skóry. Pokroić na kawałki, wrzucić do wysokiego naczynia.

Dolać śmietankę i zblendować na gładkie pure. Pure dodawać do deserów lub stosować jako bazę do innych potraw na słodko.

Puree z dyni na słodko
Pure z dyni po zblendowaniu blenderem ręcznym
Puree z dyni na słodko
Upieczona dynia w trakcie blendowania ze śmietanką
Puree z dyni na słodko
Dynia po upieczeniu w piekarniku wyłozóna na talerz
Puree z dyni na słodko
Kawałki wydrążonej dyni ułożone na blaszce do pieczenia