Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Puree ziemniaków z dynią i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Piękne żółte , kremowe puree z dodatkiem utartego ostrego sera . Może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do sznycelków drobiowych .

Puree ziemniaków z dynią i serem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puree ziemniaków z dynią i serem

 

  • 4 średnie ziemniaki
  • kawałek obranej i wypestkowanej dyni ( w proporcji 1:1 )
  • 2 łyżki masła
  • 1/ szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • natka pietruszki
  • 5 dag sera Chedar

 

Sposób przygotowania:

Puree ziemniaków z dynią i serem
Ziemniaki i dynię obrać , umyć i pokroić w kostkę . Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Utłuc na puree . Wymieszać z utartym drobno serem .Na małym gazie ogrzewać energicznie mieszając aż ser się roztopi , a puree będzie gęste .
Podawać posypane natką pietruszki same z zestawem surówek lub jako dodatek do np. sznycli drobiowych .
Puree ziemniaków z dynią i serem
Ziemniaki, dynia , masło, śmietanka , szczypta soli i natka i ser - składniki zgromadzone
Puree ziemniaków z dynią i serem
Obrane ziemniaki i dynię , pokroić i zalać lekko osoloną wodą
Puree ziemniaków z dynią i serem
Do ugotowanych i odcedzonych dodać masło, śmietankę i ser i utłuc na puree
Puree ziemniaków z dynią i serem
Kremowe puree ogrzewać na małym gazie ogrzewając tak by ser się roztopił a puree zgęstniało