Sposób przygotowania:
Purpurowe ciasto marchewkowe
Na początku myjemy marchewkę, obieramy ją oraz ścieramy na tarce na drobniutkich oczkach (radzę robić to w rękawiczkach gumowych, bo marchewka bardzo farbuje). Orzechy włoskie obieramy z łupinek i siekany drobno, możemy je także włożyć do papierowej torebki i "rozbić" wałkiem do ciasta. Następnie zalewamy rodzynki gorącą wodą i odstawiamy na bok. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i całość miksujemy na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy olej i jeszcze chwilkę mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową, dodajemy także szczyptę soli. Suche składniki dodajemy stopniowo do masy jajecznej i miksujemy. Następnie do ciasta dodajemy startą marchewkę, posiekane orzechy włoskie oraz odciśnięte z wody rodzynki. Całość mieszamy dokładnie, przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Ciasto należy piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach. Po ostygnięciu możemy je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne. Smacznego!