Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Purre ziemniaczane, pietruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

zielone ziemniaki? czemu nie!

Purre ziemniaczane, pietruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Purre ziemniaczane, pietruszkowe

 

  • ok. 700 g ziemniaków
  • 1/2 pęczka zielonej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka masła
  • ok. 100 ml tłustego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Purre ziemniaczane, pietruszkowe
ziemniaki obrałam, umyłam i włożyłam do garnka. Zalałam wodą tak żeby były tylko lekko przykryte, zagotowałam i dodałam sól. Gotowałam pod przykryciem aż były miękkie. Odcedziłam i lekko odparowałam potrząsając kilka razy garnkiem. Gdy ziemniaki się gotowały do szerokiego kubka wrzuciłam grubo pociętą, opłukaną natkę - można użyć listków i łodyżek. Wlałam mleko i zmiksowałam oba składniki na zielony płyn. Dolałam go do odcedzonych, gorących ziemniaków, dodałam także masło, i całość dokładnie utłukłam tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purre. Można dodatkowo masę przecisnąć przez praskę - miksować nie polecam bo ziemniaki tego nie lubią - robią się dziwnie kleiste i rzedną. Podałam jako dodatek do mięsa z sosem.
Purre ziemniaczane, pietruszkowe
ziemniaki obrałam ugotowała i odcedziłam delikatnie odparowując
Purre ziemniaczane, pietruszkowe
do szerokiego kubka wrzuciłam grubo pociętą natkę - listki i łodyżki
Purre ziemniaczane, pietruszkowe
do zieleniny dolałam mleko - raczej zimne ale to nie ma większego znaczenia
Purre ziemniaczane, pietruszkowe
oba składniki zmiksowałam i dodałam do ugotowanych ziemniaków - całość utłukłam na gładką masę

Tagi:

ziemniaki