Sposób przygotowania:
Purre ziemniaczane, pietruszkowe
ziemniaki obrałam, umyłam i włożyłam do garnka. Zalałam wodą tak żeby były tylko lekko przykryte, zagotowałam i dodałam sól. Gotowałam pod przykryciem aż były miękkie. Odcedziłam i lekko odparowałam potrząsając kilka razy garnkiem. Gdy ziemniaki się gotowały do szerokiego kubka wrzuciłam grubo pociętą, opłukaną natkę - można użyć listków i łodyżek. Wlałam mleko i zmiksowałam oba składniki na zielony płyn. Dolałam go do odcedzonych, gorących ziemniaków, dodałam także masło, i całość dokładnie utłukłam tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purre. Można dodatkowo masę przecisnąć przez praskę - miksować nie polecam bo ziemniaki tego nie lubią - robią się dziwnie kleiste i rzedną. Podałam jako dodatek do mięsa z sosem.