iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Puszysta babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Olej dodany do ciasta sprawia, że babka jest długo wilgotna i przez całe święta zachowa swoją świeżość.

Puszysta babka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puszysta babka

 

  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki wody
  • 15 dag cukru
  • 30 dag mąki tortowej
  • 5 jajek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy cappuccino o smaku czekoladowym

Sposób przygotowania:

Puszysta babka
Wodę i olej wymieszać z cukrem, a następnie ubić w trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać na najwyższych obrotach.

Zmniejszyć obroty robota do minimum i dodać przesiana mąkę wymieszana z 2 łyżeczkami proszku, delikatnie wymieszać na jednolite ciasto i bardzo ostrożnie wymieszać na koniec z pianą z białek.

Formę do wypieku babki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej połowę ciasta, a do drugiej części dodać sypką kawę i pozostały proszek do pieczenia po wymieszaniu wyłożyć na jasne ciasto.

Piekarnik nagrzać do 160 st i piec babkę około 1 godziny moja forma jest wysoka i dlatego babka piekła się 70 minut po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.  


Puszysta babka

Tagi:

ciasto babka