Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Ciasto z delicjami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Puszyste biszkopty, makowo-kokosowa wkładka całość przełożona pyszna, aksamitną maślano-serową masą.

Ciasto z delicjami

Składniki:

Ciasto z delicjami

Składniki na biszkopt

  • 8 jaj
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 250g cukru
  • 160g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na wkładkę makową

  • 6 białek
  • 150g cukru pudru
  • 150g suchego maku
  • 150g wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę

  • 6 żółtek
  • 1l mleka
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • kieliszek likieru kokosowego
  • 250 g masła

Składniki na poncz

  • 1 szkl przegotowanej zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • kieliszek likieru kokosowego

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto z delicjami

Wykonanie biszkoptu

Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki.

Wykonanie wkładki makowej

Białka ubić, porcjami dosypując cukier, mak, kokos, proszek zmieszać, dodać do białek, upiec ciasto.

Wykonanie masy

Żółtka zmieszać ze śmietaną, mleko zagotować z wanilią, żółtka wlać na gotujące się mleko, zagotować, odstawić na około 30 minut, przecedzić przez lnianą ściereczkę, zostawić do dokładnego odsączenia.

Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, całość dokładnie utrzeć, na koniec wlać likier, z gotowej masy odłożyć kilka łyżek, resztę masy podzielić na pół.

Poncz

Składniki ponczu zmieszać, połową nasączyć ciasta, drugą połową delicje.

Przełożenie ciasta

Biszkopt, masa, wkładka makowa, masa, biszkopt, masa, delicje nasączone w drugiej połowie ponczu, udekorować roztopioną białą czekoladą.

Tagi:

kokos masa ciasto