Sposób przygotowania:
Ciasto z delicjamiWykonanie biszkoptu
Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa placki.
Wykonanie wkładki makowej
Białka ubić, porcjami dosypując cukier, mak, kokos, proszek zmieszać, dodać do białek, upiec ciasto.
Wykonanie masy
Żółtka zmieszać ze śmietaną, mleko zagotować z wanilią, żółtka wlać na gotujące się mleko, zagotować, odstawić na około 30 minut, przecedzić przez lnianą ściereczkę, zostawić do dokładnego odsączenia.
Masło utrzeć z cukrem, dodać ser, całość dokładnie utrzeć, na koniec wlać likier, z gotowej masy odłożyć kilka łyżek, resztę masy podzielić na pół.
Poncz
Składniki ponczu zmieszać, połową nasączyć ciasta, drugą połową delicje.
Przełożenie ciasta
Biszkopt, masa, wkładka makowa, masa, biszkopt, masa, delicje nasączone w drugiej połowie ponczu, udekorować roztopioną białą czekoladą.
zbysiowa
monikaT83
Bo
Madziu , dziękuję za miłe powitanie :* jest mi ogromnie miło :) cieszę się bardzo , że moje ciacho Ci się podoba :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Bo
Moniś , ciacho było bardzo smaczne :)
Fajnie Cię widzieć :)
gosia56
Bo
Bardzo dziękuję Gosiu :))