Sposób przygotowania:
Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miała temperaturę pokojową. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko, mieszamy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą).
Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto.
Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz.
Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.
Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypujemy cukier. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Kolejno wbijamy jajka (czekamy aż każde dokładnie połączy się z masą).
Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach. Dokładamy do masy. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy połowę mąki. Wlewamy jogurt i powoli dosypujemy resztę mąki. Na końcu dolewamy mleko i miksujemy całość na gładkie ciasto.
Masę przelewamy do formy silikonowej na babkę (2 litry). Wygładzamy górę. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 50-55 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz.
Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami.
Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą.
misia5