zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Puszyste babeczki kakaowe na kremówce z mercepanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Czy wiedzieliście że z bitej śmietany można wyczarować pyszne, puszyste i delikatne babeczki? ja też nie wiedziałam , do dziś...

Puszyste babeczki kakaowe na kremówce z mercepanem

Składniki:

Puszyste babeczki kakaowe na kremówce z mercepanem

 

  • 3 duże jajka
  • 1.5 szklanki śmietany kremówki 30% z lodówki ( użyłam Czarnocin)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • duża szczypta soli
  • ekstrakt z gorzkich migdałów (amaretto)

 

  • nadzienie: masa marcepanowa+łyżka kakao ( robimy małe kulki i obtaczamy w kakao)

 

Sposób przygotowania:

Puszyste babeczki kakaowe na kremówce z mercepanem
Nastawiamy piecyk na 180 stopni ( termoobieg). Przesiewamy sypkie składniki do jednej miski. W drugiej ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier i ekstrakt migdałowy i miksujemy dalej, zwalniamy obroty miksera, dodajemy po jednym jajku miksując. Na koniec wsypujemy sypkie składniki i mieszamy wszystko szpatułką aż skłądniki się połączą. Masa jest puszysta i delikatna. Nakładamy po łyżce masy do foremek na mufinki, wkładamy kulkę nadzienia, przykrywamy resztą masy. Pieczemy 15-20 minut do suchego patyczka.