Sposób przygotowania:
Puszyste ciasto makowo - marcepanowe
🔘 Ciasto marcepanowe: w odpowiednio dużym naczyniu, za pomocą miksera ręcznego mocno ubić jajka na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając ( około 5 minut ) wolno dodać cukier, później jogurt i na koniec wlać olej. Teraz wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać łyżką do masy jajecznej. Następnie do ciasta dodać pokruszony marcepan i całość wymieszać łyżką. Następnie wlać 1/2 ciasta do wysmarowanej tłuszczem i popruszonej bułką tartą keksówki.
🔘 Ciasto marcepanowo-makowe: do pozostałej 1/2 ciasta wmieszać 1 łyżkę jogurtu i mak. Następnie na środku wzdłuż ciasta ułożyć masę makową, tak, aby w cieście utworzył się wzorek przedstawiający ´´ kroplę ´´.
🔘 Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 180°C / Termoobieg /. Później jeszcze 20 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Pod koniec pieczenia wykonać test i nakłuć ciasto zaostrzonym, drewnianym, suchym patyczkiem, sprawdzając czy jest upieczone. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
🔘 Ciasto marcepanowo-makowe: do pozostałej 1/2 ciasta wmieszać 1 łyżkę jogurtu i mak. Następnie na środku wzdłuż ciasta ułożyć masę makową, tak, aby w cieście utworzył się wzorek przedstawiający ´´ kroplę ´´.
🔘 Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 180°C / Termoobieg /. Później jeszcze 20 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Pod koniec pieczenia wykonać test i nakłuć ciasto zaostrzonym, drewnianym, suchym patyczkiem, sprawdzając czy jest upieczone. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.