Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Puszyste ciasto makowo - marcepanowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto składa się z dwóch wyjątkowych składników - maku i marcepanu - proszę wypróbować, jak pyszny jest wynik dzięki tym dwóm składnikom.

Puszyste ciasto makowo - marcepanowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Puszyste ciasto makowo - marcepanowe

 

  • prostokątna keksówka (30 cm)
  • masło (do wysmarowania tortownicy)
  • bułka tarta (do poprószenia formy)

 

  • Ciasto marcepanowe:
  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 200 g jogurtu (3,5 % tłuszczu)
  • 110 g oleju roślinnego
  • 270 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g masy marpcepanowej (pokruszyć)

 

  • Ciasto marcepanowo-makowe:
  • 1 łyżka jogurtu (3,5 % tłuszczu)
  • 110 g maku (mielony)

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto makowo - marcepanowe
🔘 Ciasto marcepanowe: w odpowiednio dużym naczyniu, za pomocą miksera ręcznego mocno ubić jajka na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając ( około 5 minut ) wolno dodać cukier, później jogurt i na koniec wlać olej. Teraz wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać łyżką do masy jajecznej. Następnie do ciasta dodać pokruszony marcepan i całość wymieszać łyżką. Następnie wlać 1/2 ciasta do wysmarowanej tłuszczem i popruszonej bułką tartą keksówki.

🔘 Ciasto marcepanowo-makowe: do pozostałej 1/2 ciasta wmieszać 1 łyżkę jogurtu i mak. Następnie na środku wzdłuż ciasta ułożyć masę makową, tak, aby w cieście utworzył się wzorek przedstawiający ´´ kroplę ´´.

🔘 Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 180°C / Termoobieg /. Później jeszcze 20 minut w 180°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Pod koniec pieczenia wykonać test i nakłuć ciasto zaostrzonym, drewnianym, suchym patyczkiem, sprawdzając czy jest upieczone. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Puszyste ciasto makowo - marcepanowe
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, na drugą półkę od dołu i piec przez około 40 minut w 180°C / Termoobieg /.
Puszyste ciasto makowo - marcepanowe
Następnie na środku wzdłuż ciasta ułożyć masę makową, tak, aby w cieście utworzył się wzorek.
Puszyste ciasto makowo - marcepanowe
Ciasto marcepanowe wlać do wysmarowanej tłuszczem i popruszonej bułką tartą keksówki.