Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z kremem i brzoskwiniami
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy, na końcu dodajemy suchy mak oraz aromat migdałowy, delikatnie miksujemy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół.
Z mleka odlewamy 0,5 szklanki i rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy ma małe kawałki, dodajemy do kremu budyniowego, delikatnie mieszamy.
Połowę kremu wykładamy na dolną część biszkoptu makowego, układamy biszkopty oraz drugą połowę kremu, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu makowego. Składniki polewy przekładamy do rondla, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, na wierzch układamy biszkopty.
Z mleka odlewamy 0,5 szklanki i rozrabiamy w nim obydwie mąki, pozostałe zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z mąką i gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy ma małe kawałki, dodajemy do kremu budyniowego, delikatnie mieszamy.
Połowę kremu wykładamy na dolną część biszkoptu makowego, układamy biszkopty oraz drugą połowę kremu, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu makowego. Składniki polewy przekładamy do rondla, zagotowujemy i polewamy nią ciasto, na wierzch układamy biszkopty.
SylaUla
CORAL
Justi2401
halina
biedroneczki