czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto makowe z masą serową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Bardzo smaczne i delikatne ciasto. Makowy biszkopt świetnie pasuje do masy serowej, zaś chrupiące płatki migdałowe są wspaniałym wykończeniem.

Ciasto makowe z masą serową

Składniki:

Ciasto makowe z masą serową

Ciasto:

  • 6 jajek,
  • szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • szklanka maku,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżeczki przegotowanej zimnej wody.

Masa serowa:

  • 1 kg gęstego serka waniliowego z wiaderka,
  • szklanka cukru,
  • 250g masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 4 czubate łyżeczki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru waniliowego.

Dodatkowo:

  • słoik konfitury z czarnej porzeczki,
  • 100g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z masą serową
1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i wodę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.

2. Żelatynę namoczyć w mleku. Następnie podgrzewając na małym ogniu i stale mieszając, dokładnie rozpuścić. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z dodatkiem cukrów. Stale ucierając, dodawać porcjami ser. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać 2 łyżki masy, po czym dodać całą żelatynę do masy serowej i krótko zmiksować.

3. Pierwszy blat ciasta posmarować konfiturą, rozsmarować 3/4 masy serowej i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę serową. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posypać wierzch ciasta.

Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.