Sposób przygotowania:
Delikatne ciasto z truskawkami
Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno.(jajka powinny być zimne z lodówki) Dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać, dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia i upiec biszkopt w temperaturze 180 C około 35-40 min.(Wstawiamy do nagrzanego piekarnika) Zimny biszkopt przekroić na pół wylać masę truskawkową , przykryć drugą połową ciasta , lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Wykonanie masy truskawkowej: Zimne mleko ubić ze śnieżką na sztywno, dodać rozpuszczone 2 galaretki w 400 ml wrzącej wody(galaretki powinny być zimne i lekko tężejące zanim wlejemy je do ubitej śnieżki z mlekiem. Razem ubijać połączone masy widełkami do piany aż zacznie powiększać swoją objętość. Następnie dodać pokrojone truskawki i lekko wymieszać łyżką. Masa jest gotowa do wylania na ciasto. Smacznego.
Irena_m