Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Lekkie ciasto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne i puszyste ciasto z truskawkami, pieczone z dodatkiem kwaśnej śmietany. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub cukrem perlistym.

Lekkie ciasto z truskawkami

Składniki:

Lekkie ciasto z truskawkami

ciasto

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100g masła lub margaryny
  • jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 40g budyniu waniliowego (opakowanie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2/3 szklanki cukru

 

 

  • dodatkowo:

 

  • ok. 350g truskawek
  • cukier puder lub cukier perlisty do posypania

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto z truskawkami

Łączenie składników ciasta

Lekkie ciasto z truskawkami
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy

Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać przez sitko. Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem, aż będzie puszyste i lekkie, dodać jajko, a następnie cukier wanilinowy i miksować chwilę. Do masy dodawać po trochu przesiane składniki oraz śmietanę małymi porcjami. Tortownicę o średnicy 22-­24 cm wyłożyć papierem, wylać ciasto do formy.

Owoce

Lekkie ciasto z truskawkami
Na cieście poukładać pokrojone kawałki owoców.

Na cieście poukładać umyte, truskawki (większe pokroić na pół i układać rozcięciem ku górze. Piec ok. 45 min. W temp. 180st. C.