Sposób przygotowania:
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przerobić, a następnie rozwałkować na wielkość blachy. Truskawki myjemy, oczyszczamy z ogonków a następnie kroimy na pół. Każdą układamy na cieście, wciskając truskawkę w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę oraz cukier mieszamy razem dłonią, dodając powoli margarynę . Gotową posypką posypujemy ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 175'C. Smacznego !!