graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

oponki wg graciana3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

oponki są puszyste i bardzo smaczne,tak pyszne jak z cukierni

oponki wg graciana3

Składniki:

oponki wg graciana3

 

  • 1 kilogram mąki
  • 5 deko drożdży
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 7 żółtek
  • 3 łyżki spirytusu
  • 1\3 szklanki cukru
  • 0,5 litra oleju
  • cukier puder po posypania

 

Sposób przygotowania:

oponki wg graciana3
drożdże rozpuścić w o,5 szklanki ciepłego mleka,dodać do nich 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru ,odstawić ich do wyrośnięcia,na stolnice wysypać mąkę dodać do niej żółtka ,resztę mleka ,śmietanę i wyrośnięte drożdże , oraz spirytus i resztę cukru z tych składników wyrobić ciasto ,po wyrobieniu odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia,gdy ciasto urośnie należy go rozwałkować na grubość 5 mm,wycinać oponki szklanką ,zaś dziurki w środku wycinać kieliszkiem,do wysokiego naczynia wlać olej i smażyć na rozgrzanym oleju oponki z dwóch stron na złoty kolor,po upieczeniu ,przestudzone oponki posypać cukrem pudrem

Tagi:

oponki.