Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki posiadają delikatną konsystencję pianki. Są naprawdę przepyszne i proste w przygotowaniu, a w moim domu pojawiają się bardzo często.

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

Składniki:

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

Około 6 sztuk:

  • 1/2 szklanki śmietany 12-18% (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli (można nie co mniej, szczególnie gdy placuszki spożywają dzieci)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej

Masa:

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej
Całość można wymieszać łyżką lub mikserem.

Składniki na placki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Smażenie:

Puszyste placuszki na śmietanie w wersji wytrawnej
Placki powinny być lekko rumiane z obu stron.

Na patelnie z rozgrzanym masłem/olejem wykładać spore porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)
Placuszki należy smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor, a następnie w razie potrzeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.