Sposób przygotowania:
Placki na sodzie
Przygotowanie takich placków jest bardzo proste. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Sodę rozpuszczamy w łyżeczce ciepłej wody. Dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Formujemy wałek, nie za cienki. Nożem odkrawamy kromki i grubości około 2 cm. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Placki podczas smażenia rosną. Na patelnie wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Podajemy ostudzone z wybranymi dodatkami.