sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Placki na sodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Prosty, tani i pyszny przysmak mojego dzieciństwa. Przeważnie jadam je z dżemem wiśniowym ale równie dobrze smakują z twarożkiem lub miodem. Z wytrawnymi dodatkami tworzą także doskonałe połączenie. Jednym słowem są uniwersalne.

Placki na sodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki na sodzie

 

  • 500 g mąki
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki na sodzie
Przygotowanie takich placków jest bardzo proste. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Sodę rozpuszczamy w łyżeczce ciepłej wody. Dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Formujemy wałek, nie za cienki. Nożem odkrawamy kromki i grubości około 2 cm. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Placki podczas smażenia rosną. Na patelnie wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Podajemy ostudzone z wybranymi dodatkami.
Placki na sodzie
Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto.
Placki na sodzie
Z ciasta formujemy nie za cienki i nie za gruby wałek.
Placki na sodzie
Odkrawamy kromki i rozgniatamy je palcami na cienkie, owalne placki.
Placki na sodzie
Smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu.