Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Puszyste rurki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

smaczne rurki do podjadania:-)

Puszyste rurki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste rurki

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • 12 dag margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Masa:
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • Ddoatkowo:
  • czekolada mleczna
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Puszyste rurki
Mąkę wsypać do miski wraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać margarynę, cukier, śmietanę ,rozmącone jajka oraz ekstrakt waniliowy. Ciasto dokładnie zagnieść i wstawić do lodówki na godzinkę. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować i powykrajać paseczki. Nawijać na rurki. Rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować białkiem. Piec ok15-20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i wyjąć z foremek. Masa: Galaretkę rozrobić w 3/4 szklanki wody i pozostawić do stężenia. Mleko wlać do miseczki i zmiksować śnieżkę na puszystą masę. Tężejącą galaretkę przelać do śnieżki i wymieszać. Masą napełnić rurki przez worek cukierniczy. Wstwić do lodówki aby masa stężała. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej .Udekorować końce rurek i posypać cukrem pudrem. Ponownie wstawić do lodówki.
Puszyste rurki
Wszystkie składniki na ciasto nalezy połączyc ze sobą .
Puszyste rurki
Ciasto rozwałkowac i wykrajać paseczki,nawijać na foremki
Puszyste rurki
Po upieczeniu rurek,ostudzic idelikatnie wyjąć z foremek
Puszyste rurki
Śnieżkę zmiksowac z mlekiem oraz z galaretką.