justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Puszysty omlet Justyny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycące danie na śniadanie

Puszysty omlet Justyny

Składniki:

Puszysty omlet Justyny

 

  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Puszysty omlet Justyny
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym, mlekiem, proszkiem do pieczenia i mąką. Białka natomiast ubijamy na sztywno, później dodajemy do masy jajecznej. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła i wlewamy przygotowane ciasto. Przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu, aż omlet zetnie się i lekko ze złoci. Przekładamy omlet na drugą stronę i dodajemy pozostałe masło i dalej czekamy, aby się zrumienił. Podajemy z dżemem lub dowolną konfiturą. Smacznego!

Tagi:

jajko jajka omlet