Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Puszysty omlet z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna propozycja dla osób lubiących śniadania na słodko. Sos najlepiej zrobić ze świeżych truskawek, ale mogą być też mrożone.

Puszysty omlet z sosem truskawkowym

Składniki:

Puszysty omlet z sosem truskawkowym

 

Na sos:

  • 20 dag truskawek
  • cukier - ilość według uznania

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Puszysty omlet z sosem truskawkowym

ETAP 1:

Puszysty omlet z sosem truskawkowym
Żółtka miksujemy z przesianą mąką, mlekiem i cukrem.

Przygotowujemy sos truskawkowy. Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Truskawki blendujemy (niekoniecznie na jednolity mus, polecam zostawić wyczuwalne kawałki owoców), dosładzamy według uznania.

Jajka ocieplamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z przesianą mąką, mlekiem i cukrem.

ETAP 2:

Puszysty omlet z sosem truskawkowym
Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę

Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę.
Pianę z białek dodajemy do pozostałych składników i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wylewamy ciasto. Smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut, a następnie przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy przez ok. 2-3 minuty.

ETAP 3:

Omlet polewamy sosem. Podajemy z truskawkami i bananem lub innymi dodatkami.


Tagi:

omlet jajka dania