Sposób przygotowania:
Puszysty omlet z sosem truskawkowymETAP 1:
Przygotowujemy sos truskawkowy. Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Truskawki blendujemy (niekoniecznie na jednolity mus, polecam zostawić wyczuwalne kawałki owoców), dosładzamy według uznania.
Jajka ocieplamy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z przesianą mąką, mlekiem i cukrem.
ETAP 2:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na puszystą pianę.
Pianę z białek dodajemy do pozostałych składników i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wylewamy ciasto. Smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut, a następnie przekładamy omlet na drugą stronę i smażymy przez ok. 2-3 minuty.
ETAP 3:
Omlet polewamy sosem. Podajemy z truskawkami i bananem lub innymi dodatkami.