Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pychotka 10

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis na to ciasto mam od kuzynki. Nie przepadam za ciastami z orzechami a to bardzo mi smakuje. Wszyscy domownicy bardzo je lubią.

Pychotka 10 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pychotka 10

 

 

  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • orzechy włoskie ok. szklanki
  • oraz 3/4 szklanki cukru do białek i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • margaryna
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego

 

Sposób przygotowania:

Pychotka 10
Z mąki, margaryny cukru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy. Jedną część wkładamy do blachy i smarujemy połową dżemu. Białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Połowę ubitej piany wyłożyć na posmarowany dżemem placek i posypać połową orzechów. Wstawić do piekarnika na 25 minut do temp. 160 stopni. Drugi placek przygotować tak samo i upiec. Masa: szklankę mleka i cukry zagotować, w pół szklanki mleka rozmieszać budyń i dodać do gotującego się. Doprowadzić do wrzenia. Po ostygnięciu dodać margarynę i zmiksować na jednolitą masę. Ostygnięte placki przełożyć masą. Przełożyć dzień przed podaniem aby placki zmiękły.
Pychotka 10
Zagniecione i rozwałkowane cisto przed wyłożeniem dżemu
Pychotka 10
Ciasto posmarowane dżemem przed wyłożeniem piany
Pychotka 10
Ciasto posmarowane dżemem, pianą i posypane orzechami
Pychotka 10
Gotowy, upieczony placek posmarowany masą.

Tagi:

jajko jajka