pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pyry z gzikiem i olejem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

klasyczne połączenie ziemniaki z twarożkiem

Pyry z gzikiem i olejem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyry z gzikiem i olejem lnianym

 

  • twaróg tłusty 200 g
  • twaróg półtłusty 200 g
  • cebula ½ główki
  • koperek 2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • śmietana 5 łyżek
  • ziemniaki 7 sztuk
  • olej lniany do polania ziemniaków

Sposób przygotowania:

Pyry z gzikiem i olejem lnianym
Oba rodzaje twarogu wymieszać razem. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do twarogu. Następnie dodać sól, pieprz, śmietanę i wszystkie składniki wymieszać. Koperek posiekać , dodać do twarogu i wymieszać. Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki będą już miękkie, odcedzić z wody, przekroić na pół, polać olejem lniany i na każdy kawałek ziemniaka położyć gzik.
Pyry z gzikiem i olejem lnianym
Twaróg półtłusty mieszamy z twarogiem tłustym
Pyry z gzikiem i olejem lnianym
Dodaję cebulkę, pieprz czarny oraz śmietanę
Pyry z gzikiem i olejem lnianym
Posypujemy jeszcze świeżym koperkiem
Pyry z gzikiem i olejem lnianym
Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitek konsystencji