Sposób przygotowania:
Pyry z gzikiem wg BuniZiemniaki ugotować w mundurkach .Obrać i przekroić na połówki. Położyć na gorące ziemniaki kawałeczki masła **.
Ser wymieszać ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulką * **.
Posolić ..
Podawać ziemniaki kładąc na nie gzik i posypując szczypiorkiem i utartą rzodkiewką .
* Ilość ma 1 porcję
** Nie wiem jak w innych częściach Wielkopolski ale w Nowym Tomyślu skąd pochodzi moja rodzina ze strony Mamy skrapiano ziemniaki olejem lnianym tłoczonym na zimno z miejscowej tłoczarni . Potem od tego odeszliśmy bo nie sposób było olej kupić - teraz jest dostępny w sprzedaży i podobno bardzo zdrowy więc od czasu do czasu kupuję ( choć wolę z masłem )i używam w tej potrawie zamiast masła. Można też posmarować olejem przekrojone na pół ( obrane lub nie ) ziemniaki po ugotowaniu i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.
*** Gzik ( gzika- zawsze mam problem jak to ma być ) powinien być ,, ciapkowaty"
**** Spotkałam się z wersją posypania pokrojonym jajkiem na twardo.
yola
Babciagramolka