Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Pyszna Botwinka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Letnia, smakowita, zdrowa zupka.

Pyszna  Botwinka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszna Botwinka

 

  • 2 pęczeki botwinki z buraczkami ( bez łodyg )
  • 4 jajka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 kawałek selera
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki vegety
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ocet
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pyszna Botwinka
► Warzywa i buraczki z liśćmi, obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać vegetę i gotować do miękkości / gotować około 20 minut /. Jajka ugotować na twardo. ► Zrobić zasmażkę z mąki i masła i dodać do zupy, dokładnie mieszając, zagotowć / odstawić /. ► Domieszać śmietanę, odrobinę octu i włożyć połówki na twardo ugotowanych jajek. Na sam końiec dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Jak poczeba / doprawić przyprawami /
Pyszna  Botwinka
Aromatyczna wiosenna zupka ma piękny kolor i świetnie smakuje.
Pyszna  Botwinka
Buraczki - pokroić w kostkę - zalać wodą - dodać vegetę - warzywa i gotować do miękkości.
Pyszna  Botwinka
Buraczki i warzywa oskrobać albo obrać ze skórki - liście pokroić w paski.
Pyszna  Botwinka
Buraczki z liśćmi - przebrać - umyć - oczyścić i z każdego liścia wyciąć rdzenie ( grubsze