SUPERPRZEPIS

Pyszna chińszczyzna z łososiem

  • 3
  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 460
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pyszna chińszczyzna z łososiem Więcej zdjęć (5)

Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego na obiad, to chińszczyzna z łososiem zadowoli każdego. Delikatna, a jednocześnie lekko pikantna, ale też lekko słodkawa i wykonana wyłącznie ze zdrowych składników - to perfekcyjne danie na wiosenny obiad.

Składniki:

Pyszna chińszczyzna z łososiem

 

  • 1 zielona papryka
  • 2 żółte papryki
  • 1,5 czerwonej papryki
  • szczypior młodej cebulki
  • 4 łyżeczki olej kokosowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 5 g imbiru
  • 4 łyżeczki sosu rybnego
  • 4 łyżeczki octu ryżowego
  • 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • sól, chili pieprz cayenne
  • 4 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka cukru damerara
  • 180 g makaronu ryżowego
  • 500 g świeżego łososia

Sposób przygotowania:

Pyszna chińszczyzna z łososiem
1. Odcięłam skórę z łososia i pokroiłam go w kostkę około 2x2 cm.

2. Wykonałam marynatę: połączyłam sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier i starty na tarce imbir. Wymieszałam kawałki łososia z marynatą i odstawiłam do lodówki na 15 minut.

3. Cebule obrałam i posiekałam, czosnek pokroiłam w kosteczkę. Papryki pokroiłam w paseczki. Rozgrzałam olej i zeszkliłam cebule razem z czosnkiem. Dorzuciłam łososia i papryki i cały czas smażąc, delikatnie wymieszałam. 

4. Makaron ryżowy przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dorzuciłam do warzyw na patelni i wymieszałam. Doprawiłam solą i chili.

5. Po nałożeniu na talerze posypałam szczypiorem i sezamem. 
Pyszna chińszczyzna z łososiem
Wszystkie składniki dokładnie odmierzamy.
Pyszna chińszczyzna z łososiem
Cebule podsmażamy i dorzucamy do niej łososia.
Pyszna chińszczyzna z łososiem
Papryki kroimy w paseczki i dorzucamy do ryby.
Pyszna chińszczyzna z łososiem
Makaron ryżowy przyrządzamy według instrukcji i mieszamy z warzywami i rybą.