blackpearl20

blackpearl20

Kucharz
[Przepisów: 2]

Pyszne drożdżowe ciasto jeżynowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to moje popisowe ciasto na lato. Najpierw całą rodziną idziemy do lasu nazbierać jeżyn lub jagód. Tak – zbierany je własnoręcznie. Z tego co wiem, na to właśnie tym ciastem mama usidliła tatę i w ten sposób są ze sobą już 25 lat.

Pyszne drożdżowe ciasto jeżynowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pyszne drożdżowe ciasto jeżynowe

ciasto

  • margaryny do pieczenia, 2 łyżki wody, świeże jeżyny (mogą też być jagody), skórka z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Pyszne drożdżowe ciasto jeżynowe
Potrzebne składniki: ok. 3 szklanki mąki tortowej, szklanka mleka, 2 jajka, pół paczki świeżych drożdży, pół szklanki drobnego cukru, 25 g margaryny do pieczenia, 2 łyżki wody, świeże jeżyny (mogą też być jagody), skórka z pomarańczy.Drożdże należy rozrobić w ciepłym mleku. Do miski wrzucić mąkę, jaja, cukier, margarynę, mleko i drożdże. Wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę ciasta nakładam do wysmarowanej tłuszczem formy. Dodaję świeże jeżyny i nakładam pozostałe ciasto. Posypuję startą skórką pomarańczową. Pieczenie trwa ok. 40 minut w temp. 180°C.

wyrobienie ciasta

Drożdże należy rozrobić w ciepłym mleku. Do miski wrzucić mąkę, jaja, cukier, margarynę, mleko i drożdże. Wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę ciasta nakładam do wysmarowanej tłuszczem formy. Dodaję świeże jeżyny i nakładam pozostałe ciasto. Posypuję startą skórką pomarańczową. Pieczenie trwa ok. 40 minut w temp. 180°C.

Pyszne drożdżowe ciasto jeżynowe
Ciasto można podawać z każdego rodzaju wocami leśnymi - również z porzeczkami, jagodami, poziomkami