pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Drożdżowe ciasto dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam drożdżowe ciasto z dynią. Dzięki kurkumie ciasto zyskuje piękny żółty kolor.

Drożdżowe ciasto dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasto dyniowe

 

  • około 50 dag obranej i oczyszczonej dyni (około 10 dag można zetrzeć na tarce do ozdoby-niekoniecznie)
  • 10 dag drożdży
  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3-4 jajka
  • 25 dag margaryny/masła
  • szczypta soli
  • kurkuma (niekoniecznie)
  • tłuszcz do wysmarowanej formy

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto dyniowe
Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, odrobinę można zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odłożyć, żeby dosypać na koniec. Kawałki dyni rozgotowujemy w szklance mleka. W pozostałym ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże razem z 1 łyżką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, sól, roztopione masło, masę z dyni i mąkę, kurkumę i dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto i możemy dodać odłożoną startą dynię, wszystko razem wymieszać i przełożyć do wysmarowanych foremek. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika na 180*c i piec około 45 minut.
Drożdżowe ciasto dyniowe
Kawałki dyni rozgogotować w mleku na gładtką masę.
Drożdżowe ciasto dyniowe
W głębokim naczyniu wyrobic ciasto. Dla ozdoby można dodać kawałek startej dyni i wymieszać z ciastem.
Drożdżowe ciasto dyniowe
Ciasto przełożyć do wysmarowanych foremek i zostawić do wyrośnięcia.
Drożdżowe ciasto dyniowe
Wyrosnięte ciasto włożyć do piekarnika i piec około 45 minut.

Tagi:

jajko dynia jajka