SUPERPRZEPIS

miodowo drożdżowe ciasto ze śliwkami

         
ocena: 5/5 głosów: 1
miodowo drożdżowe ciasto ze śliwkami

czy może być coś piękniejszego niż roznoszący się w kuchni aromat drożdżowego ciasta? ja nie znam piękniejszego zapachu

Składniki:

miodowo drożdżowe ciasto ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

miodowo drożdżowe ciasto ze śliwkami
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, miód i cukier, zostawiamy do wystudzenia.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy mąkę i jajka, i dokładnie wyrabiamy. (nigdy nie rozpuszczajcie drożdży w gorącym mleku bo nie wyrosną)

Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny, następnie zbijamy, przekładamy do blachy i zostawiamy na pół godziny.
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce aż do roztarcia masła (powinna mieć konsystencję mokrego piasku)
układamy śliwki (mogą też być inne owoce) posypujemy kruszonką
przepis tutaj i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.