Sposób przygotowania:
miodowo drożdżowe ciasto ze śliwkami
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło, miód i cukier, zostawiamy do wystudzenia.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy mąkę i jajka, i dokładnie wyrabiamy. (nigdy nie rozpuszczajcie drożdży w gorącym mleku bo nie wyrosną)
Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny, następnie zbijamy, przekładamy do blachy i zostawiamy na pół godziny.
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce aż do roztarcia masła (powinna mieć konsystencję mokrego piasku)
układamy śliwki (mogą też być inne owoce) posypujemy kruszonką
przepis tutaj i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy mąkę i jajka, i dokładnie wyrabiamy. (nigdy nie rozpuszczajcie drożdży w gorącym mleku bo nie wyrosną)
Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny, następnie zbijamy, przekładamy do blachy i zostawiamy na pół godziny.
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy w misce aż do roztarcia masła (powinna mieć konsystencję mokrego piasku)
układamy śliwki (mogą też być inne owoce) posypujemy kruszonką
przepis tutaj i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.