Sposób przygotowania:
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką
Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto. Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajka, dodajemy wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem. W miseczce mieszamy cukier i przyprawy i posypujemy nimi ciasto. Prostokąt kroimy na 6 części i układamy jeden płat na drugim, po czym kroimy je na 6 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej płaty ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut. Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy skórką pomarańczową.