Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe ciasto to jedno z ukochanych ciast w moim domu. Tym razem upiekłam odrywane ciasto cynamonowe z dodatkiem cytrusów. Jest doskonałe na jesienne chłodne podwieczorki.

Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką

 

 

  • Nadzienie:
  • 170 g brązowego cukru
  • 60 roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • Polewa:
  • 100 g serka kremowego Apetina naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • otarta skórka z limonki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką
Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto. Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajka, dodajemy wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem. W miseczce mieszamy cukier i przyprawy i posypujemy nimi ciasto. Prostokąt kroimy na 6 części i układamy jeden płat na drugim, po czym kroimy je na 6 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej płaty ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut. Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy skórką pomarańczową.
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką
Rozwałkowany płat ciasta posypujemy cukrem z przyprawami
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką
Porkojone płaty układamy jeden na drugim
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką
Płaty ciasta układamy w prostokątnej formie
Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką
Gdy ciasto przestygnie malujemy je polewą