Sposób przygotowania:
Drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką
Mleko podgrzewamy lekko, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i tak przygotowany zaczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na 10 minut). W tym czasie pozostałą część mąki mieszamy w misce z resztą cukru, dodajemy jajko i olej oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk, więc się tym nie przejmujmy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Kiedy ciasto wyrośnie ugniatamy je kilka razy i wykładamy na formę do pieczenia wysmarowaną odrobiną masła i posypaną mąką. Ja nie wałkuję ciast, tylko rozgniatam je na formie rękami. Wykładam na ciasto owoce- jeśli są bardzo soczyste, obtaczam je w mące. Z cukru, mąki oraz masła przygotowujemy kruszonkę- wyrabiamy składniki i posypujemy po owocach. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 30-40 minut.