Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Drożdżowe ciasto a'la pannetone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pannetone to włoskie drożdżowe ciasto jedzone w okresie bożonarodzeniowym. Zawiera mnóstwo rodzynek oraz kandyzowanych skórek.

Drożdżowe ciasto a'la pannetone

Składniki:

Drożdżowe ciasto a'la pannetone

 

  • 4 szkl mąki pszennej luksusowej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • ćwierć kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • kieliszek rumu
  • dwie garści rodzynków sułtańskich
  • 2 kopiaste łyżki skórki pomarańczowej
  • łyżka skórki cytrynowej

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasto a'la pannetone
Przygotowywanie tego ciasta zaczęłam od zaczynu. Drożdże rozpuściłam mieszając z łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki. Po upływie ok 40 minut, gdy rozczyn wyraźnie urósł dodałam pozostałe składniki - przesianą mąkę, rozbite jajka o temperaturze pokojowej, cukier, rum, letnie mleko i miękkie masło. Ciasto było raczej luźne, przywierające do ręki. Wyrabiałam je około pół godziny. Pod koniec wyrabiania dodałam kandyzowane skórki i opłukane rodzynki. Gotowe ciasto wyłożyłam do wyłożonej papierem formy do połowy wysokości. Odłożyłam do wyrośnięcia na około 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło objętość( naczynie miało średnicę 26 cm). Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. Wyjęłam z formy gdy było już praktycznie wystudzone.

Tagi:

jajko jajka