lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pyszne faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Chyba każdy z nas lubi faworki

Pyszne faworki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszne faworki

 

  • 60 dag mąka,
  • 9 dag cukier puder,
  • 3łyżki masło,
  • 7 szt żółtka,
  • 30 dag śmietana 12%,
  • spirytus,
  • 95dag smalec

 

Sposób przygotowania:

Pyszne faworki
Mąkę łączymy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, szczyptę soli, spirytus i śmietanę, . Dobrze wyrobićNastępnie ciasto przykryć ściereczką i zostawić w chłodnym miejscu na 1 ,5 godziny, po czym rozwałkować cienko bez posypywania mąką i uformować faworki. ciasto pokroić na paski o długości 10 cm i o szerokości 3 cm, każdy pasek przeciąć pośrodku i przełożyć jeden koniec paska przez przecięcie i przeciągnąć. Smażymy na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem
Pyszne faworki
Ciasto trzeba cienko rozwałkować wtedy faworki sa bardzo kruche
Pyszne faworki
Mozna robic rózne esy floresy jak kto woli do woli

Tagi:

faworki chrust