Sposób przygotowania:
Pyszne korzenne bułeczki
Do wysokiej miski wsyp mąkę ( typ 550 ), sól oraz wszystkie przyprawy. Następnie dodaj masło ( temperatura pokojowa ). Teraz połącz masło z mąką - bardzo dokładnie. Mąka zrobi się w konsystencji jak bułka tarta. Jak już tak zrobisz, dodaj pokruszone drożdże, cukier, jaja ( całe ), bakalie i mleko. Wyrabiaj tak długo ( ok 20 min ) aż ciasto będzie puszyste. Dodawaj po troszkę wody ( nie dodawaj od razu całej jej ilości ). Ciasto stanie się kleiste, znów wyrabiaj aż stanie się gładkie i lśniące i bardzo miękkie. ( jeśli ciasto będzie twardawe to dodawaj wody i gnieć ). Ta czynność zajmuje ok 30-40 minut. Następnie gdy już otrzymasz miękkie ciasto włóż do miski - uprzednio nasmaruj ją oliwą i odstaw do wyrośnięcia na 2,5 godziny. Po tym czasie wyłóż na stolnicę, blat lub inną powierzchnię. Oddzielaj placki i formuj bułeczki. Teraz ponownie je odstaw na 40 min lub aż do momentu gdy podwoją swoją objętość. Nagrzej piekarnik na 200*C Piecz ok 20-25 min do uzyskania złotego koloru. Podawaj przestudzone z masełkiem w środku :) Smacznego